Välkommen till Franciskusleden!

På vår hemsida finns översikt, information och en försmak av leden. Den verkliga upplevelsen erbjuder sen själva vandringen. Franciskusleden går genom ett mycket vackert landskap nära Vättern. Här finns en levande landsbygd med rum för själen och en intressant historia. Här har luffare tidigare vandrat, kungar har ridit sin eriksgata, pilgrimer sökt sig mot Vadstena och ibland ännu längre.

Franciskusleden ingår i ett nätverk av pilgrimsleder i Sverige och Europa, en länk mellan bl.a. Santiago de Compostella i Spanien och Nidaros i Norge.

Franciskusleden ansluter i Alvastra till Klosterleden som går till Vadstena. l Byarum ansluter den till Munkaleden som går söder ut från Byarum till Nydala. kloster. Emellan Byarum och Jönköping är sträckan knappt fyra mil. Från Jönköping till Alvastra ca 9 mil.

Vi rekommenderar att man under vandringen tar del av de kartblad som finns här på hemsidan. Antingen genom att trycka ut dem eller följa dem via mobiltelefon.

Alternativa sträckningar, svarta punkter på kartorna, är inte  alltid markerade i fält

 

Oktobervandring på Norra St. Sigfridsleden

Två dagar, 1 och 2:a okt., vandrar vi med start vid Sofiakyrkan, Jönköping kl. 9.00. Går till Bankeryds församlingshem och avslutar dag II i Furusjö.

Medtag matsäck dag I. Dagsvandrare går med gratis. Övernattare 150 kr. Då ingår kvällsmat, frukost och matsäck dag II. Följebil finns för div. transporter

Vid frågor runt vandringen eller frågor runt Franciskusleden ring

Björn o Inga 073 8452420

ingaobjorn@gmail.com

 

Ordförande Franciskusleden och kontaktperson är

Cristina Virdung - mailadress: cristina@virdung.se

Här kommer vårt berömda pilgrimsbröd

Lisbets Pilgrimsbröd

2 bröd

ugn 175¤, ca 1 timma
 
8 dl filmjölk
3 ägg
½ dl honung eller sirap
2 dl nötkärnor ( hela)
2 dl torkad frukt i bitar, (aprikoser, fikon, katrinplommon eller liknade)
2 dl solroskärnor
2 dl linfrön
2 dl rågflingor eller havregryn
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
10 dl vetemjöl eller dinkelmjöl
 
Blanda allt i en rejäl bunke. Degen ska ha grötkonsistens, så spara en del av mjölet och rör i om det behövs.
 
Dela degen i 2 delar och lägg i 2 smorda brödformar (2 liter)
Placera längst ner i ugnen.

 

 

Ladda ner informationsblad

Denna hemsida är delvis finansierad med EU-medel.